Menu

Lyddagbog fra Ghana

5631 km
hjemmefra

Hvordan ser det ud med uddannelse, vækst og ligestilling i Ghana? Seks elever fra Mulernes Legatskole tog sammen med Jacob Friis til Ghana ned til Anyansu, en lille landsby i Ghana, for at blive klogere på, hvordan livet former sig ”5631 km hjemmefra”. Med sig i kufferten havde de hver en lydoptager, som de brugte til interviews og personlige lyddagbøger. Det er blevet til en række podcasts, som du kan høre her. ”5631 km hjemmefra” er støttet med midler fra Udenrigsministeriets Oplysningspulje.

Hvor ligger Anyanusu?

Anyansu, Ghana

Breve og billeder fra Ghana

Drømmen om et bedre liv

“Ahh, jeg pjækker fra skole i dag”.
En mandag-morgen-tanke, de fleste danske studerende nok kender. Men for unge i Ghana er det anderledes. Her er en god uddannelse vejen væk fra fattigdom. Samtidig ser deres familie det som en investering at de unge uddanner sig, så de kan forsørge familien.

Kort tid efter elever fra Mulernes Legatskole sammen med deres underviser var ankommet til en lille landsby i Ghana fandt de hurtigt ud, hvor priviligerede danske unge er, når det gælder uddannelse. Det gav grobund for en masse spørgsmål og nogle gode interviews.
I denne podcast har Elias, Noemi og Julie udvalgt tre klip, de debatterer i studiet og som de håber vi alle kan lære noget af.

Dilemmaer fra Ghana: Skoledisciplin

Kort tid efter elever fra Mulernes Legatskole sammen med deres underviser var ankommet til en lille landsby i Ghana, så fandt de hurtigt ud af at undervisningsmetoderne er noget anderledes – og til tider hårdtslående. Det gav grobund for en masse spørgsmål og nogle gode interviews.
I denne podcast har Marie, Kira og Jacob udvalgt tre klip, de debatterer i studiet og som de håber vi alle kan lære noget af.

Sidste hilsen fra Ghana

inden de kommer hjem – sikkert irriterende solbrune…

I dag er vores sidste dag i Ghana. Vi har været her i tre uger, og vi ser tilbage på en fremragende tur med mange spændende oplevelser. De sidste dage har vi brugt i Ghanas hovedstad, Accra, hvor vi har boet på hotel med aircondition og pool. Accra og Anyansu har ikke meget tilfælles, fordi byerne er meget forskellige på mange måder, og kontrasterne er voldsomme. På den tretimers køretur til Accra ser man tydeligt, hvordan alt ændres markant på godt og ondt. Nok er livet i Accra mere luksuriøst og tættere på vores hverdag, men storbyens konstante larm, støj og mylder kan mærkes, og stemningen er en helt anden i den lille landsby, hvor alle kender og hjælper hinanden. Vi savner allerede dele af livet på landet, men vi glæder os også til at komme hjem til det kolde Danmark. Vi bliver behandlet meget anderledes af de lokale i Accra end i Anyansu. Her betragtes vi som turister, som de kan udnytte og snyde, fordi vi ikke har noget forhold til de mennesker vi møder, mens vi i Anyansu kendte alle, og derfor følte vi, at vi var mere jævnbyrdige med folk i landsbyen.
I går besøgte vi Fort Christiansborg, som blev opført af Danmark i 1661. Herfra blev der sejlet slaver til Caribien under kummerlige forhold. Fort Christiansborg spillede en afgørende rolle i trekantshandlen. Fortet skiftede hænder flere gange, men tilhørte Danmark i meget af kolonitiden. Vi fik for alvor mærket historiens vingesus; det var en meget speciel oplevelse, fordi vi allerede kendte til den rolle, Danmark havde i kolonitiden, men først i det, at vi selv stod der, gik det op for os, hvilke uhyrligheder, Danmark har været en del af.
Nu skal vores kufferter pakkes – måske skal vi lige have en sidste tur i poolen inden, vi sætter os på flyet.

Mange hilsener fra Ghana!

/Jacob Feldborg og Elias

Dagbog fra Ghana II

Så er der nyt fra Ghana. Dagene flyver afsted og der er mange oplevelser, store som små.
Torsdag var der besøg på den lokale  Primary School i Anyansu. Mulerne  underviste i Art og Danmark.

Lærernes forhold til eleverne er meget autoritært – meget mere end det er i Danmark. I undervisningen kunne der godt komme et slag eller to. Det var en lærerig og spændende oplevelse, hvor vi tydeligt kunne se forskelle og ligheder med Danmark.

I lørdags blev der spillet fodbold imod det lokale hold. Der var et brag af en kamp – længe så det sort ud for Danmark, der var presset fra start, men vi endte med at hive sejren hjem med cifrene 1-0 til Danmark! Det var en super sjov fællesaktivitet!

Hvordan mon man bor som gæst i Ghana? Mulerne er indkvarteret i en af byens fineste huse. Se mere i billedgalleriet.

6 Mulere er 3 uger i Ghana

Den 2. januar 2020 rejste seks elever fra Mulernes Legatskole til Ghana i tre uger for at deltage i Projekt Ghana, et oplysningsprojekt efter idé af lektor Jacob Friis, som også er med på turen som rejseleder.
Projektet er sponsoreret af Udenrigsministeriets Oplysningspujle, Folkesparekassen og Mulernes Legatskole. Formålet med projektet er at oplyse om, hvordan livet er i den tredje verden, hvordan det kan forbedres og ikke mindst vigtigheden af FN’s Verdensmål.
På turen indsamler eleverne viden og erfaringer om livet i den tredje verden til en Podcastserie om livet i Ghana. Podcastens fokuserer på verdensmålene vækst, ligestilling og undervisning tre mål der er uløseligt bundet op på hinanden.

Mulernes Legatskole støtter op om projektet, fordi det er vigtigt at kende den verden, vi lever i, hvis vi skal lære at forstå den og hjælpe de mennesker, vi deler den med. Elevernes tanker og refleksioner om at få vendt deres hverdag på hovedet indgår også i podcasten, fordi livet i den tredje verden derved ikke bare gøres til noget, man hører om, men derimod noget, man har følt på egen krop, og det skaber en større forståelse for, at der faktisk er mennesker, der lever et sådant liv hele livet.

Projekt Ghana henvender sig specielt til en yngre målgruppe, fordi det er den generation, der meget snart skal overtage verden, og derfor er oplysning nødvendig – særligt i en tid, hvor der brug for et bredt udsyn i verden – brug for en erkendelse af, at livet mange andre steder i verden er langt mindre privilegeret og dårligere end det er i Danmark.