Menu

inden de kommer hjem – sikkert irriterende solbrune…

I dag er vores sidste dag i Ghana. Vi har været her i tre uger, og vi ser tilbage på en fremragende tur med mange spændende oplevelser. De sidste dage har vi brugt i Ghanas hovedstad, Accra, hvor vi har boet på hotel med aircondition og pool. Accra og Anyansu har ikke meget tilfælles, fordi byerne er meget forskellige på mange måder, og kontrasterne er voldsomme. På den tretimers køretur til Accra ser man tydeligt, hvordan alt ændres markant på godt og ondt. Nok er livet i Accra mere luksuriøst og tættere på vores hverdag, men storbyens konstante larm, støj og mylder kan mærkes, og stemningen er en helt anden i den lille landsby, hvor alle kender og hjælper hinanden. Vi savner allerede dele af livet på landet, men vi glæder os også til at komme hjem til det kolde Danmark. Vi bliver behandlet meget anderledes af de lokale i Accra end i Anyansu. Her betragtes vi som turister, som de kan udnytte og snyde, fordi vi ikke har noget forhold til de mennesker vi møder, mens vi i Anyansu kendte alle, og derfor følte vi, at vi var mere jævnbyrdige med folk i landsbyen.
I går besøgte vi Fort Christiansborg, som blev opført af Danmark i 1661. Herfra blev der sejlet slaver til Caribien under kummerlige forhold. Fort Christiansborg spillede en afgørende rolle i trekantshandlen. Fortet skiftede hænder flere gange, men tilhørte Danmark i meget af kolonitiden. Vi fik for alvor mærket historiens vingesus; det var en meget speciel oplevelse, fordi vi allerede kendte til den rolle, Danmark havde i kolonitiden, men først i det, at vi selv stod der, gik det op for os, hvilke uhyrligheder, Danmark har været en del af.
Nu skal vores kufferter pakkes – måske skal vi lige have en sidste tur i poolen inden, vi sætter os på flyet.

Mange hilsener fra Ghana!

/Jacob Feldborg og Elias